Cara Setting Opera Mini Dalam Handphone

Sebelum ini aku ada bagitahu yang aku gunakan internet percuma di handphone menggunakan Opera Mini. Cuma aku nak ingatkan, aku menggunakan Hotlink Prepaid dan cara ini memang berkesan. Seingat aku prepaid jenama lain cara settingnya adalah berlainan. Part itu aku tak boleh tolong. Sorry banyak-banyak.

Mula-mula sekali, korang kena download Opera Mini kat websitenya iaitu

http://www.opera.com/mobile

pilih handphone yang korang gunakan. Dah install di PC korang, pastu korang transferlah file yang korang download itu di handphone. Kemudian install Opera Mini itu dalam handphone korang.

Ataupun, korang boleh download Opera Mini itu menggunakan handphone korang menggunakan alamat ini

m.opera.com

tapi kredit korang akan disedut sedikit.

Selepas dah install, korang kena ubah setting line Maxis ke Maxis Broadband.

ikut langkah sebegini.

* Press * 100 #
* Select 7 for service
* Select 1
* Select 3 for Prepaid Broadband
* Select 4 for Server Switching
* Select 2 to switch to Prepaid Broadband
* Finally, press 1 to Proceed

Pastu korang tunggulah message daripada 28222, messagenya bertulis begini

your SIM has been changed to the profile of Broadband. APN = bbnet you

Nah..sekarang ini line korang dah selamat di tukar ke Maxis Broadband. Dan korang dah boleh melayari internet secara percuma dengan menggunakan Opera Mini.

Cuma pada fungsi ini, korang tak boleh nak buka mms. Untuk nak buka MMS, korang kena setting balik kat no 7 tu dan tukar balik ke Hotlink.

Satu lagi, memanglah internet akan percuma tetapi ianya bergantung kepada keupayaan handphone korang untuk proses data. Korang boleh ber Facebook dan bertanya dengan pakcik google, macam handphone aku tak dapat nak proses blog yang tak ada RSS. Juga tidak boleh menonton video makcik Youtube.

Tapi kalau handphone korang canggih, sure korang boleh layan punya. InsyaAllah.

TAPI KINI SEMUANYA TINGGAL KENANGAN.. KORANG KENA KLIK ENTRI INI SEBELUM KORANG NAK TERUSKAN NIAT KORANG

Selamat berjaya.

Post Popularity 73.28%  
Popularity Breakdown
Views 100%  
Comments 46.55%  

Comments

Cara Setting Opera Mini Dalam Handphone — 27 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Cara Setting Opera Mini Dalam Handphone | -- Topsy.com

  2. Pingback: Tiada Lagi Internet Percuma |

  3. dh tukar ke hotlink to broadband..tp kenapa masih x boleh erkk..
    hp kuar msg :unable to connect.pls review your network settings…..leh tulunnn tak?

    • Yatie:
      maaf bebanyak. cara ni dah tak berkesan lagi. hari saya tulis post itu, hari itu juga maxis dah block internet percuma. tak de sapa lagi yg berjaya dapat internet percuma dgn gunakan cara tu

  4. dulu saya guna opera mini tp sekarang saya dah tak guna lagi. masalahnya saya tak boleh nak mms. macammana nak setting untuk mms semula. tolong lah…

    • kena setting balik guna guna mms. caranya ada disebut kat artikel yang anda baca. setting pada prepaid broadband tu..tukar kepada hotlink.

      selamat mencuba

  5. Saya ada handphone canggih tapi x pernah pakai opera mobile internet maxis ni.. pakai wifi je selalu sebab office ada semuanya.. hehe.tapi dengar2 no more free internet skrg kan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge